Communicatieadviseur Politieacademie ad interim

Apeldoorn (Hybride)
36

Wat ga je doen?

De Politieacademie neemt, als onderwijsinstelling binnen de politieorganisatie, een bijzondere plek in. Dagelijks zijn we bezig met opleiden, onderzoek en het ontwikkelen van kennis. De komende jaren krijgt de Politieacademie te maken met een hoge uitstroom van agenten. Het werven en opleiden en behouden van het maximaal aantal nieuwe agenten heeft daarom hoge prioriteit. Dat betekent ook dat werving van aspiranten (agenten in opleiding) en aspirantentevredenheid nog belangrijker worden.

Een goede kandidaat-, onboarding- en studie-/werkervaring zijn hierin essentieel. We willen niet dat we potentiële agenten onnodig voorgoed kwijtraken in het werving- en selectieproces, in de aanstellingsperiode of tijdens de opleiding en start van de carrière.

Tot nu toe is er binnen de organisatie weinig aandacht geweest voor het uitdenken van de aspirantenreis en het optimaliseren van de (communicatie) processen die zich daarin afspelen. Uit verschillende analyses en onderzoeken blijkt dat sommige zaken binnen deze aspirantenreis, zoals het tijdig uitgeven van kleding, het bepalen van vaste elementen in de introductieprogramma’s voor alle locaties en het tijdig verstrekken van praktische informatie over bijvoorbeeld contactpersonen voor de start van de opleiding, niet op orde zijn.

Als communicatieadviseur ga je aan de slag om alle basisprocessen binnen de aspirantenreis te analyseren, optimaliseren en in te bedden in de organisatie. Hierin zorg je dat de aspirantenreis een heldere positionering krijgt binnen de interne afdelingen die met elkaar moeten samenwerken.

Doelstelling
Op te leveren resultaat ten behoeve van de opdracht zoals omschreven in de opdrachtomschrijving:

  • Het analyseren en in kaart brengen van alle huidige basisprocessen m.b.t. de interne communicatie;
  • Zorgen dat verschillende onderdelen met betrekking tot de communicatie zich continu op de juiste manier verhouden ten opzichte van het landelijk programma;
  • Het uitrollen van het nieuw opgezette programma m.b.t. interne communicatie van de aspirantenreis;
  • Het leveren van nazorg door middel van het verzorgen van workshops en trainingen voor de interne organisatie.

Daarnaast zorg je voor een doordacht plan, implementatie en uitvoering van de communicatiestrategie. Je zorgt voor stakeholdersanalyses, kernboodschappen en vertaalt deze naar middelen. Zo maak je o.a. factsheets, nieuwsberichten, workshops en trainingen.

Jouw doel:
Zorgen dat huidige basisprocessen worden verbeterd, waardoor de reis voor alle zittende en nieuwe aspirant-agenten als soepel wordt bevonden. Zo raken we geen potentiële agenten onnodig kwijt in het werving- en selectieproces, in de aanstellingsperiode of tijdens de opleiding en start van de carrière. Daarnaast is het de taak van de specialist om bedrijf overkoepelend de studentencommunicatie te verbeteren, waardoor er een landelijke uitrol kan plaatsvinden.

Verantwoordelijkheden
Je bent een ervaren communicatieadviseur die alle facetten van het vakgebied beheerst. Je beschikt over een hands-on mentaliteit en gedijt goed in een veranderende omgeving met een complex krachtenveld waarin je soms
te maken hebt met tegengestelde belangen. Als kandidaat heb je overtuigingskracht en weet je mensen in beweging te krijgen. Je hebt sterke voelsprieten voor wat er leeft bij de interne en externe stakeholders.

Je weet ook relevante informatie te signaleren en om te zetten in relevante input voor communicatiestrategieën en acties. Je hebt ervaring met complexe interne communicatietrajecten bij voorkeur bij de politie en/of in het onderwijs. Ook ben je in staat om de analyse van studentcommunicatie om te zetten in een politie brede communicatiestrategie. Tot slot ben je een teamspeler die goed kan samenwerken met medewerkers binnen onze organisatie.

Contacten

  • Strategisch communicatieadviseur;
  • De stakeholders van de politieacademie;
  • De stakeholders van het korps;
  • Medewerkers van de interne afdelingen.

Wij zoeken iemand met

Eisen

  • Je hebt een afgeronde, volwaardige en erkende diploma op WO-niveau in de richting van communicatie;
  • Je hebt in de afgelopen 10 jaar minimaal 8 jaar werkervaring als communicatieadviseur;
  • Je hebt minimaal 1 jaar werkervaring met communicatie gerelateerd aan onderwijs / studentencommunicatie;
  • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring met advies binnen complexe organisatorische, politiekgevoelige overheidsinstanties met minimaal 2000+ medewerkers.

Wensen

  • Je hebt in de afgelopen 5 jaar minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met communicatie gerelateerd aan onderwijs / studentencommunicatie;
  • Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring met het inzetten van social media voor onderwijscommunicatie;
  • Je hebt minimaal 2 jaar werkervaring met het begeleiden van interne en externe campagnes gericht op het onderwijs;
  • Je hebt aantoonbare werkervaring in de politieorganisatie, de werkprocessen en/of haar informatievoorziening.

Competenties

  • Initiatief: Signaleert kansen. Handelt ernaar en durft daarbij risico’s te nemen om uiteindelijk een bepaald herkenbaar voordeel voor de organisatie te behalen. Begint liever uit zichzelf dan passief af te wachten;
  • Klantgerichtheid: Herkent en onderzoekt de wensen en behoeften van anderen en speelt daarop in;
  • Leervermogen: Is alert op nieuwe informatie. Maakt zich actief meester van nieuwe kennis en past deze effectief toe voor de eigen functie;
  • Overtuigingskracht: Toont gedrag dat er op is gericht om anderen te overtuigen van een bepaald standpunt en instemming te krijgen met bepaalde plannen of ideeën;
  • Probleemanalyse: Signaleert problemen, zoekt en herkent belangrijke informatie, rafelt vraagstukken uiteen en legt verbanden tussen gegevens;
  • Samenwerken: Heeft oog voor het groepsbelang en draagt actief bij aan het gemeenschappelijke resultaat;
  • Coachen: Erkent de ontwikkelbehoeften van medewerkers en stimuleert, motiveert en coacht hen om hun vakbekwaamheid op een hoger niveau te brengen en de medewerkers zo verder te ontwikkelen;
  • Mondelinge- en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid: Maakt feiten, meningen en ideeën aan anderen in begrijpelijk Nederlandse taal mondeling en schriftelijk duidelijk.

Hier ga je werken

Nationale Politie
Met bijna 63.000 collega’s houden we vrijheid en veiligheid in balans. Voor iedereen in Nederland. We staan op tegen onrecht, tegen misdaad, tegen gevaar. Opgeleid én bereid om in te grijpen als de situatie daar om vraagt. In staat ons hart te laten spreken en dilemma´s te benoemen. Nuchtere denkers, moedige doeners.

De politie, iets voor jou?
Bij de politie zijn we er voor iedereen. En we zijn iedereen. Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt, wat je vakgebied of je niveau is. Als jij de motivatie, ambitie en het talent hebt, dan heeft de politie een baan die bij je past.

Dit kan je verwachten

Het is een tijdelijk opdracht van 36 uur per week;
Startdatum: 1 januari 2025;
Einddatum: 31 december 2025;
Standplaats: Apeldoorn (Hybride).

Graag ontvangen wij jouw reactie zo snel mogelijk.

Aantal uren

36 uur per week.

Status

Open
Communicatieadviseur Politieacademie ad interim

 

Schrijf je in!

Bij een vacature of project zoeken wij als eerste in ons eigen netwerk. Schrijf je daarom bij ons in. Jouw Mijn Babbage-pagina is hiermee direct geactiveerd en kun je gebruiken om snel te solliciteren, je profiel aan te passen en bij te houden wat de status is van een sollicitatie.
Snel solliciteren

Meld je aan

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Schrijf je in!