Professional in the Spotlights: Gythe Lammers, projectleider MaaS(a.i.)

 “Als mensen zeggen dat iets niet kan, denk ik vaak ‘dat kan wel!”

Al meer dan 20 jaar zijn wij de verbindende schakel in het netwerk van marketing-, communicatie- en online professionals. We vinden voor zowel junior, medior als senior professionals passende opdrachten/projecten/functies. Dat zijn interim-professionals, onze eigen Babbage Professionals die op detacheringsbasis werken en professionals die op zoek zijn naar een nieuwe vaste uitdaging. In ‘Professional in the Spotlights’ stellen we ze graag voor!

Deze keer in the spotlights: Gythe Lammers, projectleider (a.i.) bij het programma Mobility as a Service (MaaS) bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Het kleine, dichtbevolkte Nederland heeft een vervoersinfrastructuur waar veel landen met bewondering naar kijken. Toch is in de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat de grenzen van de groei zijn bereikt. Met als gevolg toenemende files op de wegen en overvolle treinen in de spits. 
Meer asfalt of meer spoor is niet altijd de beste oplossing. Kunnen we niet slimmer omgaan met wat er al is? Dát is de grondgedachte achter Mobility as a Service (MaaS). Wij spraken Professional in the Spotlights Gythe Lammers over haar werk als Projectleider (a.i.) bij het programma MaaS bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Mobility as a Service (MaaS)

“Hoe kom je zo snel, slim, goedkoop, comfortabel of duurzaam mogelijk van A naar B? Die eenvoudige vraag houdt consumenten, bedrijven en overheden steeds meer bezig.” vertelt Gythe. “Bezit wordt minder belangrijk: gebruik, gemak, comfort, maatwerk en duurzaamheid des te meer. In het programma MaaS werken we samen met de publieke sector en private bedrijven zodat een reiziger meer keuzevrijheid krijgt."

MaaS is een opkomend type dienst waarmee gebruikers via een gezamenlijk digitaal kanaal meerdere typen mobiliteitsdiensten kunnen plannen, boeken en betalen. Het beschrijft een verschuiving van vervoerswijzen in persoonlijk bezit naar mobiliteit die als dienst wordt aangeboden. “Ook in Nederland zijn al verschillende apps ontwikkeld waarmee je je vervoer van deur tot deur kunt plannen, reserveren én betalen. Zelfs je eigen fiets of auto kun je meenemen in je planning: alle gemak in je broekzak!

Een voorbeeld: je wil van Maastricht naar familie in Groningen reizen met het openbaar vervoer. Je wil met de scooter naar het station, want het regent. Met de app zie je waar je een deelscooter kan vinden, hoe je deze start met een QR code en hoe de verdere reis eruit ziet op basis van jouw persoonlijke voorkeur. Normaal heb je daar meerdere apps voor nodig waar je iedere keer in moet loggen. Een MaaS- app zorgt dat je alles op één plek kan doen.”

Het programma omarmt de gedachte van ‘bezit’ naar ‘gebruik’. We willen dat mensen mobiliteitsmogelijkheden meer met elkaar delen. Dat is noodzakelijk, willen we dit drukbevolkte Nederland bereikbaar houden. Bijbouwen is geen optie meer en onderzoeken laten zien dat één deelauto wel acht auto’s in eigen bezit kan vervangen. Dat betekent zeven auto’s uit de straat en dus ook uit de file.”

 

Van horeca naar communicatieprofessional

Gythe zegt over zichzelf: “Als interim consultant houd ik vooral van nieuwe dingen, ik ben echt een ‘bouwer’. Als mensen zeggen dat iets niet kan, denk ik vaak ‘dat kan wel!’. Het is mijn drijfveer voor veel complexe opdrachten. Opdrachtgevers zijn vaak erg tevreden en dus zit ik vaak ergens voor een langere periode. Dat zegt wel wat. 

Oorspronkelijk volgde ik de Hotelschool in Maastricht, vooral gericht op de horeca. Waar mensen en dienstverlening echt centraal staan. Dat vind ik een fantastische branche. Het is alleen slopend werk, je werkt altijd als anderen vrij hebben. Ik wilde iets anders. 

Eén van de vakken op school was Marketing. Marketing en Communicatie liggen in elkaars verlengde, dus ben ik daarna Communicatie gaan studeren in Utrecht. Na banen in de media en entertainment – zo heb ik bij Cirque du Soleil gewerkt – ben ik interim posities in de zorg en mobiliteit gaan vervullen. Beide branches zijn gefocust op dienstverlening en raken mensen direct.” 

 

Projectleider communicatie MaaS

“Ook voor het programma MaaS ben ik bezig met dienstverlening. Toen ik binnenkwam stond communicatie nog in de kinderschoenen dus ben ik begonnen met een analyse van het stakeholderveld: wie moeten we wanneer waarover informeren. Hieruit volgde een aanpak strategische interne communicatie. Samen met omgevingsmanagement ben ik dat naar buiten uit gaan bouwen. 

Zo heb ik een aparte werkgroep communicatie opgestart. Een samenwerking tussen rijk en regio om de communicatie eenduidig te houden. Alles onder het motto ‘samen werken, samen delen, samen leren’. Het eerste jaar betekende dit vooral veel vakmedia benaderen en congressen of online events organiseren. We wilden allerlei partijen, variërend van ICT-bedrijven tot en met kennisinstellingen laten horen waar we in het programma mee bezig zijn.

Ook internationaal heb ik aandacht voor ons programma gevraagd. MaaS is een concept dat wereldwijd wordt onderzocht. Onze “Dutch Approach” heb ik vertaald in middelen die van Europa tot aan Zuid-Amerika zijn ingezet. Met als klap op de vuurpijl dat ambtenaren op Nederlandse ambassades wereldwijd onze aanpak van MaaS nu standaard meekrijgen bij hun inwerkprogramma.”

“Nederland mag trotser zijn op wat we voor elkaar krijgen”

Blockchain

“Bij bijna al mijn opdrachten heb ik te maken met informatietechnologie. In het begin is dat altijd pittig omdat ik me de inhoud eigen wil maken. Het intrigeert me ook. Zo heb ik me onlangs nog verdiept in de mogelijkheden van blockchain voor mobiliteit. Niet alleen cryptovaluta kunnen van deze platformwerking profiteren. Samen met de Dutch Blockchain Coalitie heb ik een webinar georganiseerd met als doel kennis en visie te delen, zodat marktpartijen weer verder kunnen bouwen. Dat aan elkaar knopen van mensen, dat verbindende, vind ik echt prachtig. 

Sowieso vind ik het mooi dat we in ons piepkleine landje zo veel klaarspelen met zijn allen. Nederland staat natuurlijk bekend om ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, maar wij mogen echt trotser zijn op wat wij allemaal bereiken. Internationaal hebben we echt aanzien.”

Meer weten over MaaS? Bekijk de website!

Ben jij ook op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar een mooie next step . Solliciteer nu!

Lees meer verhalen uit de serie Professional in the Spotlights, zoals het verhaal van Laurina Drenth  – Van Beuzekom, Programmamedewerker Waterkwaliteit & Natuurbeheer Waddenzee bij Rijkswaterstaat a.i.

Of check: Astrid ter Borgh, Communicatieadviseur Energietransitie a.i. bij de gemeenten Wassenaar en Voorschoten.

Stay up-to-date

Blogs and news

Interested in working together?

Don't you have an account yet?
Create one instantly!

Sign up!