Deze keer in the spotlights: Mylène Tabernal, Communicatieadviseur (a.i.) bij de Provincie Noord-Holland.
"De recruiter van Babbage dacht vanaf het begin al proactief mee over wat ik wilde en welke mogelijkheden er waren."
Mylène (30) wist vanaf haar studie zeker dat ze iets met communicatie wilde doen in de politiek of bij de overheid. Ze liep stage bij de Nederlandse ambassade in Singapore en werkte een jaar op het partijbureau van Volt. Op dit moment werkt ze via Babbage Company op een opdracht bij de Provincie Noord-Holland.
“Als kind verslond ik boeken en had ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Mijn familie zei altijd: ‘Jij moet politicus worden of journalist.’ Na de middelbare school wist ik niet goed wat ik wilde. Ik heb eerst een tussenjaar gehad en gewerkt en gereisd. Daarna ben ik met drie verschillende studies begonnen en weer gestopt. Uiteindelijk ben ik Taal en Communicatie op de UVA gaan doen. Dat was eigenlijk meteen een hit. De studie ging over persuasieve communicatie, argumentatietheorie, taalhandelingstheorie en retorica. Allemaal leuke vakken!”
The West Wing
“Tijdens mijn studie was ik groot fan van de televisieserie The West Wing, over een Amerikaanse president en zijn staf. Sindsdien wilde ik altijd speechschrijver worden. In het vierde jaar van mijn studie liep ik een halfjaar stage bij de Nederlandse ambassade in Singapore. Daar werd het vuur verder aangewakkerd. Ik schreef onder meer speeches voor de ambassadeur, bijvoorbeeld voor Dodenherdenking. Terug in Nederland deed ik een master in Leiden en schreef ik een scriptie over de kersttoespraken van koningin Beatrix.”
Politieke partij
“Ik werkte naast mijn studie parttime als student assistent op de TU in Delft en later als docent communicatieve vaardigheden. Ik gaf les in presenteren, schrijven, debattechniek. Dat was heel leuk. Toen ik alleen nog mijn scriptie moest afronden, ging ik aan de slag op het partijbureau van Volt. Dat was een turbulente tijd. Het was fantastisch om daar te werken, maar ook enorm druk. Toen mijn contract afliep, ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik bleef wel politiek actief bij Volt, maar dan als vrijwilliger.”
Babbage Company
“Tijdens mijn bachelor had ik me mij al eens ingeschreven bij Babbage Company, voor een communicatiebaan bij de overheid. Maar op dat moment heb ik er niets mee gedaan. Ik deed eerst nog mijn stage in Singapore en mijn master in Leiden. Na de baan bij Volt nam ik weer contact op met Babbage en stuurde ik mijn cv op. Het contact was meteen prettig. Mijn recruiter dacht vanaf het begin al proactief mee over wat ik wilde en welke mogelijkheden er waren. Het ging eigenlijk heel snel, half juli begon ik bij de Provincie Noord-Holland.”
Provincie Noord-Holland
“Bij de provincie was ik eerst medior communicatieadviseur bij het Gebiedsproces Natuur. Ik werkte voor de Oostelijke Vechtplassen, waar 21 partijen samenwerken aan de verbetering van de natuur. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de communicatie over twee overkoepelende thema’s: Natura 2000 en Natuurherstelmaatregelen. Ik organiseerde een bewonersavond, schreef persberichten en gaf communicatieadvies aan het college van Gedeputeerde Staten. Ook maakte ik samen met NH Media een televisieaflevering over natuurherstelmaatregelen. Toen mijn contract eind december afliep, vroegen ze of ik langer wilde blijven.”
Inwonersraadpleging
“Nu ben ik communicatieadviseur voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied dat 1 juli klaar moet zijn. Het leuke is dat we ook een inwonersraadpleging gaan doen, waarbij elke inwoner zijn mening kan geven over het landelijk gebied. Het is een interessante opdracht, want alles is super politiek gevoelig. Neem alleen al het stikstofbeleid. Het is natuurlijk ook spannend wat de uitslag van de verkiezingen op 15 maart gaat zijn. Ondertussen schrijven we wel door aan het gebiedsprogramma, zodat het op tijd af is.”
Vechten
“Ik vind transparante communicatie bij de overheid heel belangrijk. Je moet inwoners betrekken, want als overheid werk je toch voor die mensen? Soms mis ik dat wel, dat collega’s rekening houden met de doelgroep. Dan heb ik het gevoel dat ik daarvoor moet vechten. Bijvoorbeeld als collega’s een belangrijk stuk schrijven en last minute aankloppen voor communicatieadvies. Ook zo’n inwonersraadpleging is in het kader van transparantie belangrijk. Ik wil dat iedereen in Noord-Holland weet of had kunnen weten dat ze hun stem mogen laten horen.”
Trots
“Ik weet nu al dat ik na de inwonersraadpleging trots ben. Omdat ik kan zeggen: ik heb eraan bijgedragen dat mensen zijn gehoord. Maar er zijn meer momenten in mijn carrière waar ik trots op ben. Vorig jaar heb ik eraan aan bijgedragen dat Volt tijdens de gemeenteraadverkiezingen in tien gemeenten is gekozen. Dat vind ik echt tof. Ik ben ook nog steeds trots op de speech in 2018 in Singapore voor Dodenherdenking. Ik kom zelf uit een Joodse familie. Als je hoort dat iemand jouw woorden uitspreekt en mensen daarmee raakt, dat is heel dankbaar.”
Spreekkunst
“Het leukste aan mijn werk vind ik strategie, woordvoering en speechschrijven. Daar wil ik meer mee doen. Uiteindelijk zou ik wel woordvoerder en speechschrijver willen zijn van een minister of misschien zelfs de minister-president. Het was altijd mijn droom om speechschrijver te worden van Obama, omdat ik hem een fantastische spreker vind. Hier in Nederland hebben we een minder rijke retorische traditie dan in Amerika. Nederland is meer van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ik wil bijdragen aan een rijkere Nederlandse cultuur van spreekkunst.”